Hyvinkään pilottiravintola

Heinäkuussa 2012 Hyvinkäälle avattiin Hesburger-ravintola, joka hyödyntää tehokkaasti ekologisia energianlähteitä. Uudessa ravintolassa on huomioitu kokonaisvaltainen energiatehokkuus ja pyritty energian kulutuksen minimointiin. Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon niin laitevalinnoissa kuin rakennusmateriaaleissa.

Ekoravintolassa hyödynnetään tuulivoimaa, aurinkovoimaa ja maalämpöä. Tuuliturbiini ja aurinkopaneelit tuottavat ravintolan tarpeisiin päästötöntä sähköä. Kiinteistön lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään maalämpöä. Myös kylmähuoneista talteen otettava lauhdelämpö käytetään hyväksi. Ravintolan erikoisuus on viherkatto, joka suodattaa ilmasta epäpuhtauksia ja hiilidioksidia. Viherkatto estää kesällä ylimääräisen lämmön pääsyn sisälle ja toimii talvella lisälämmöneristeenä. Lisäksi ravintolassa on sähkötön kulunvalvontajärjestelmä.

Sähköä säästävät laitteet

Hesburgerin omaa tuotantoa olevat paahtimet, keittimet ja parilat tuottavat vähemmän hukkalämpöä ja ne on varustettu sähköä säästävällä ekotoiminnolla. Ravintolan sisä- ja ulkovalaistus on toteutettu lähes huoltovapailla, vain vähän energiaa kuluttavilla led-valaisimilla ja energiansäästölampuilla. Rakennuksen ja alueen ledvalaistus säästää noin 26 MWh sähköä vuositasolla verrattuna normaaliin ravintolavalaistukseen.