Parilan ääreltä Hesburgerin koulutuspäälliköksi

Julkaistu IS:n natiiviartikkelina 20.6.2023

Työ pikaruokaravintolassa näyttäytyy monille tapana tienata ylimääräistä rahaa opintojen ohella. Toisille se on kuitenkin ennen kaikkea ponnistuslauta pitkän työuran pariin.

Yksi heistä on Hesburgerilla työskentelevä turkulainen Henna Pursiheimo, jonka urakehitys hampurilaisketjun leivissä huimaa päätä.

– Hain Hesburgerille töihin jo alakouluikäisenä, mutta en yllättäen tullut valituksi! Yhdeksännellä luokalla pääsin kuitenkin TET-harjoittelun kautta hampurilaistyöntekijäksi ja jäin sille tielle, Pursiheimo kertoo.

Hyödynnän kaikkea ravintolassa opittua työssäni tänäkin päivänä

Täysi-ikäistyttyään Pursiheimo kouluttautui ketjun oman HeseAkatemia-koulutusohjelman kautta ripeästi päällikkötehtäviin. 21-vuotiaana hän johti jo omaa ravintolaansa ravintolapäällikön roolissa.

Pursiheimo on opiskellut työnsä ohessa koko uransa ajan. Tällä hetkellä hän opiskelee kauppatieteiden maisteriksi Itä-Suomen yliopistossa.

Muutamia vuosia sitten hän kyseli etenemismahdollisuuksia Hesburgerin pääkonttorista.
 
- Hesellä on valtavasti erilaisia uratarinoita, eikä mitään tiettyä oikeaa reittiä ole olemassa. En itsekään aluksi oikein edes tiennyt, mitä kaikkea pääkonttorin puolella voi tehdä. Pääsin kuitenkin palkanlaskentaan, sieltä HR-assistentiksi ja nyt olen tehnyt jo vuoden ajan koulutuspäällikön työtä.

Elämänmittaisia oppeja ravintolan tiskiltä

Pursiheimo on työskennellyt melkein koko työuransa yhden työnantajan palveluksessa, mutta hän ei näe asiaa negatiivisena – päinvastoin.

– Hyödynnän kaikkea ravintolassa opittua työssäni tänäkin päivänä! Siellä kerryttää hurjasti kokemusta asiakaspalvelusta, yhteistyöstä ja johtamisesta – siisteyden ja ruoanlaiton kaltaisista perustaidoista puhumattakaan, Pursiheimo listaa ja jatkaa:

– Itselleni tuli isona yllätyksenä varsinkin se, kuinka suuren vastuun ravintolapäällikkö oikeasti kantaa omasta toimipisteestään. Vastuullasi on varmistaa, että ravintola aukeaa aamuisin, herkkuja riittää myytäväksi ja työntekijät voivat hyvin.

Pursiheimo kertoo viihtyneensä Hesburgerilla pitkään hyvän työilmapiirin ansiosta. Esimerkiksi opiskelijoiden velvollisuuksia ymmärretään ja työ pyritään sovittamaan niiden ympärille. Hyvät työkaverit ovat olleet Hesburger-työssä kaikkein palkitsevinta.

– Palkatkin ovat todella hyvät erityisesti siihen nähden, että töihin pääsee peruskoulupohjalta, hän pohtii.

Vuodessa ravintolapäälliköksi

Hesburgerille palkataan jatkuvasti lisää Pursiheimon kaltaisia motivoituneita tekijöitä. Tänä syksynä käynnistyy myös erityinen Vuodessa ravintolapäälliköksi -koulutusryhmä, johon valittujen on mahdollista päästä oman ravintolansa ruoriin jo kesällä 2024.

– Hakemiseen ei vaadita minkäänlaisia pohjataitoja tai -tietoja. Haemme ohjelmaan hyviä tyyppejä, jotka ovat innokkaita oppimaan uutta. Päälliköksi kouluttautuminen vuodessa on aikamoinen rutistus, joten hyvä asenne on tärkeä, Pursiheimo kertoo.