Jää hehkumaan!

Pieni jäälyhty syntyy nopeasti – voit valmistaa sen vaikka pakastimessa! Kierrätysmateriaali antaa lyhdylle persoonallisen muodon ja ilmeen.

  1. Valitse sopiva astia. Muista, että astian pitää olla riittävän suuri, jotta tuikkukynttilä mahtuu helposti sen sisälle, vaikka jääseinät olisivat paksummatkin.
  2. Täytä astia vedellä. Saat värikkään lyhdyn, kun värjäät veden vesiväreillä tai elintarvikeväreillä.
  3. Laita ulos pakkaseen tai pakastimeen jäätymään.
  4. Tarkkaile lyhdyn jäätymistä. Vesi alkaa jäätyä ensin reunoilta. Kun noin sentin paksuinen jääkerros on muodostunut joka puolelle, lyhty on valmis.  Muistathan, että suuremman lyhdyn jäätyminen kestää kauemmin, ja mitä suuremman lyhdyn haluat, sitä paksummat seinät siinä tulisi olla. Jäätyminen kestää pakkasen kirpeydestä ja lyhdyn koosta muutamasta tunnista pariin päivään.
  5. Irrota jäälyhty astiasta kääntämällä astia ylösalaisin. Jos lyhty ei irtoa helposti, valele astiaa lämpimällä vedellä. Tee lyhdyn yläosaan reikä. Jos jää on paksua, voit laittaa lyhdyn kallelleen ja sulattaa yläosaa lämpimällä vedellä, kunnes siinä on reikä, josta saat kynttilän sisään.
  6. Kaada ylimääräinen vesi pois lyhdystä.
  7. Aseta lyhty palamattomalle alustalle, kuten kiven päälle. Anna aikuisen sytyttää kynttilä ja asettaa se lyhdyn sisään.

 

Vinkkejä:

Asettele veteen jotain kelluvaa, kuten havunneulasia. Ne jäätyvät hauskasti lyhdyn pohjan sisään.

Jos et ole varma, milloin lyhty on valmis, tee aluksi monta. Sitten voit testata edistymistä kumoamalla yhden. Jos lyhty ei ole jäätynyt tarpeeksi, jätä muut lyhdyt vielä jäätymään.