
HESBURGERIN TUOTTEIDEN HIILIJALANJÄLKIÄ
Tuotteidemme hiilijalanjäljet (CO2e) on arvioinut Luonnonvarakeskus (Luke) vuoden 2024 aikana. Luken hiilijalanjälkiselvityksen tavoitteena oli Hesburgerin seuraavien tuotteiden hiilijalanjälkien arviointi:
- Kerroshampurilainen
- VEKE®-juustokasvishampurilainen
- VEKE®-kasviskerroshampurilainen
- VEKE®-soijatortilla
- VEKE®-soijatikku -annokset
Tutkimuksessa arvioitiin tuotteiden tuotantoketjujen eri vaiheissa syntyvät yleisimmät kasvihuonekaasut, eli hiilidioksidi (CO2), metaani (CH4) ja typpioksiduuli (N2O), jotka muunnettiin hiilidioksidiekvivalentti-kilogrammoiksi tuotetta kohden.
- Hiilijalanjälki laskettiin yksinkertaistetulla elinkaariarvioinnilla, jossa huomioitiin raaka-aineet, maankäyttö ja sen muutokset, varastointi, kuljetukset, ravintolan energia ja tuotehävikki.
- Yksittäisten raaka-aineiden koko toimitusketjua ei tarkasteltu yksityiskohtaisesti.
- Kuluttajakäyttö jätettiin arvioinnin ulkopuolelle.
- Laskennassa käytettiin tutkimustietoa, tietopankkeja sekä Hesburgerin ja sen toimittajien antamia tietoja.
- Arvioinnissa noudatettiin varovaisuusperiaatetta, jotta ilmastovaikutuksia ei aliarvioitaisi.
- Kaikkien elinkaarenvaiheiden täydellisestä sisällyttämisestä ei voida olla täysin varmoja, sillä tutkimuksessa käytettiin paljon sellaisia kirjallisuustietoja, joiden järjestelmärajauksia ei ollut raportoitu yksiselitteisesti.
Tulokset
Raaka-aineiden alkutuotanto sekä ravintoloiden sähkönkulutus ovat merkittävimmät hiilijalanjälkien lähteet (kerroshampurilaista lukuun ottamatta). Kuljetuksilla ja varastoinnilla Kaarinassa oli hyvin pieni vaikutus kaikkien tuotteiden hiilijalanjälkiin. Kerroshampurilaisen osalta maankäytön ja maankäytön muutosten vaikutus on merkittävä, ja myös VEKE®- juustokasvis- ja VEKE®-kasviskerroshampurilaisen osalta olennainen.
Päästöjen erittely tuotteen eri elinkaaren vaiheissa on esitetty alla olevassa kuvaajassa.
