Kalusteiden monta elämää

Hesburger-ravintoloissa käytettävät kalusteet suunnitellaan vastuullisuus huomioiden. Kalusteisiin valitaan kestäviä materiaaleja, toimivaksi todettuja muotoiluja ja niiden kuluvista osista tehdään helposti vaihdettavia. Suuren osan Hesburger-ravintoloiden kalusteista niin Suomeen kuin kaikkiin kahdeksaan muuhun maahan, joissa Hesburger toimii, tekee suomalainen kaluste- ja valaistusasiantuntija Scale Up Oy Ltd.

Kalusteiden suunnittelussa huomioidaan kiertotalouden periaatteet. Nopeimmin kuluvat osat, kuten pöytien kannet, sohvien selkänojatyynyt ja jakkaroiden istuintyynyt ovat vaihdettavia. Metalliset osat, kuten pöytien valurautajalat tehdään suurimmaksi osin kierrätysmetallista. Niiden pintakäsittelyyn käytetään jauhemaalia, joka on perinteisiä liuotinmaaleja ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Kaikkiaan Hesburgerin metallisiin pöydänjalkoihin on käytetty jo yli 27 000 kg kierrätysmetallia.

Kuljetuksen aikana huonekalut tai niiden osat pakataan kierrätettäviin pakkausmateriaaleihin, kuten aaltopahviin, paperiin ja kierrätettävään muoviin. Huonekalut kulkevat täysien kuormien mukana, jotta logistiikasta ei synny turhia päästöjä.

Kestävä ja kunnostettava pöytä

Vuodesta 2021 alkaen Hesburger-ravintoloihin on tullut uusia pöytiä, jotka valmistetaan sertifioidusta massiivitammesta. Pöydät voidaan kunnostaa ja pintakäsitellä useampaan otteeseen, mikä antaa niille monta elämää. Pöytälevyjen pinnat lakataan selluloosalakalla, ja niiden valurautajalat ovat todella kestäviä ja 100-prosenttisesti kierrätettäviä.

Vastuullisesti suunniteltu pöytä pähkinänkuoressa

  • Suunnittelu tähtää pitkään elinkaareen
  • Nopeimmin kuluvat osat ovat vaihdettavia
  • Ekologisempi pintakäsittely
  • Jalan valmistuksessa on käytetty yli 70 % kierrätysmetallia

Vuonna 2021 ravintoloissa alettiin käyttää uudenlaisia, niin ikään massiivitammesta tehtyjä sohvia, jotka voidaan kuluvia osia kunnostamalla käyttää uudelleen monta kertaa. Suuri osa valaisimista on LED-valaisimia, jotka mahdollistavat yli 65% paremman energiatehokkuuden perinteiseen lamppuun verrattuna. Valaisinten PVC-muovi on korvattu ympäristöystävällisellä ABS-muovilla ja monessa kuvussa kierrätettävän alumiinin osuus ylittää 50 %. Lisäksi kovassa käytössä olevien jakkaroiden istuinosa on vaihdettava. Tämä vaihto-osa on kehitetty yhteistyössä Scale Upin kanssa ja otettu käyttöön jo vuonna 2017.

Pitkäjänteinen kehitystyö Scale Up Oy Ltd:n etenee askeleittain kohti entistäkin vastuullisempaa ravintolakalustusta. Jotta ravintoloiden huonekalut ja valaisimet kestävät vuosien kovaa käyttöä, laadukkaiden materiaalien lisäksi myös puhdistamisen ja kunnostamisen pitää olla helppoa ja vara- ja vaihto-osien hyvin saatavilla. Tavoitteemme on mm. edelleen lisätä kierrätysmateriaalien osuutta ravintolahuonekalujen ja valaisinten valmistuksessa.