Kuljetuslaatikosta tarjottimeksi

Joskus mahdollisuus laittaa materiaali kiertämään avautuu kuin tarjottimella. Hesburgerin logistiikassa käytettävistä, rikkoutuneista kuljetuslaatikoista syntyi meille mainio tarjotin.

Ajatus rikkinäisten laatikoiden kierrättämisestä syntyi vuonna 2019 pohtiessamme, miten voisimme paremmin käyttää hyödyksi aiemmin jätteeksi päätynyttä materiaalia.

Rikkoutuneet polypropeenilaatikot sopivat tarjotinten uusiomateriaaliksi hyvin, sillä niiden volyymi on riittävän suuri ja ne ovat puhtaita käytöstä poistuessaan.

6 000 laatikkoa = 19 000 tarjotinta

Yhdessä yhteistyökumppaniemme Touchpointin ja Wiitan kanssa testasimme ajatusta käytännössä. Idea osoittautui toimivaksi, joten päätimme teettää laatikoista tarjottimia ravintolakäyttöön. Keräsimme yli 6000 rikkinäistä laatikkoa, jotka aiemmin olisivat päätyneet jätteeksi.

Valmistusprosessissa laatikot murskataan pieniksi osiksi, joista tehdään muovirakeita. Muovirakeet sulatetaan ja ruiskutetaan tarjotinmuottiin.  Yhden tarjottimen valmistus kestää noin minuutin.

Kuudesta tuhannesta laatikosta syntyy noin 19 000 tarjotinta.

Toimivaksi testattu

Tarjottimet on testattu ravintolakäytön näkökulmasta, sillä niiden pitää kestää konepesu ja lämpötunnelin lämpö. Lisäksi tarjottimille on tehty kierrätysmuovin vaatimat laboratoriotutkimukset.

Kierrätysmuovista valmistetun tarjottimen hiilijalanjälki on 85 prosenttia pienempi kuin jos tarjotin olisi tehty uudesta muovista.

Katso video:
Kierrätystä tarjottimella