Ympäristöajattelua Hes-Prolla

Hes-Pro -keskusvarasto Kaarinassa on hyvä esimerkki ekotehokkaasta ajattelusta. Sämpylöitä lukuun ottamatta Hes-Pro toimittaa kaikkiin Suomen Hesburger-ravintoloihin kaiken mahdollisen aina työvaatteista ja markkinointimateriaaleista salaatteihin ja majoneeseihin.

Keskusvarastolla jätteiden vähentäminen ja kierrätys ovat osa jokaisen työntekijän arkea. Kaikki kertyvä jäte lajitellaan ja valmistellaan heti kierrätystä varten. Hes-Prolla kierrätetään niin pahvi, lasi, muovi ja metallit kuin kierrätyslavat, koneet ja laitteetkin. Hes-Pro kerää talteen ravintoloista palautuvan käytetyn paistoöljyn, noin 30 000 litraa kuukaudessa. Öljy toimitetaan jatkokäyttöön ja siitä valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta, jolla myös Hesburgerin rekat kulkevat.

Hesburgerin tehdas on myös seiniään myöten aurinkopaneelien peitossa. Suomen mittakaavassa suuri aurinkosähkövoimala imee auringosta energiaa 860 paneelin voimalla. Voimalan tuotto on 258 kWp.

Hyvä suunnittelu säästää aikaa ja luontoa

Kun tavarat toimitetaan yhdestä osoitteesta, ne matkaavat ravintolaan yhdellä kuljetuksella, eikä lavojen pakkaamiseen ja purkuun kulu ylimääräistä aikaa. Tavaroiden kuljetusreitit suunnitellaan tarkoin etukäteen, ja tavarat pakataan rekkoihin automaattilogiikan avulla niin, että ne voidaan purkaa autoista reitin mukaisessa järjestyksessä. Pakkauksessa ja kuljetuksessa käytetään myös standardin mukaisia laitteita päästöjen vähentämiseksi ja tehokkuuden lisäämiseksi.

Hyvä suunnittelu ja kustannustehokas toiminta säästävät ajan lisäksi luontoa. Tärkeä osa ekotehokasta toimintaa on toimiva yhteistyö eri toimijoiden, kuten keskusvaraston, logistiikkayhtiöiden ja ravintoloiden välillä. Turhat kuljetukset on minimoitu, ja rekat ajavat vain niihin ravintoloihin, joihin kulloinkin on jotain vietävää. Kuljetuksia seurataan ja kuljettajia koulutetaan noudattamaan ekologista ajotyyliä.

Omavalvonta minimoi riskit

Keskusvaraston ekologisen ajattelun kulmakivi on tarkka omavalvonta. Tavaran varastointi, sijoittelu, varastokierto ja pakkaus toimivat tarkan suunnittelun mukaisesti. Elintarviketurvallisuus vaatii huolellista seurantaa, jotta raaka-aineet säilyvät ensiluokkaisina. Tärkeä osa omavalvontaa on esimerkiksi lämpötilaseuranta.

Elintarvikejätteen minimointi on yksi tärkeimmistä Hes-Pron ekologisesti kestävän toiminnan todisteista. Omavalvontaan kuuluu, että riskitilanteet pyritään tunnistamaan tehokkaasti ja riskeistä saatua tietoa käytetään toiminnan kehittämiseen. Elintarviketurvallisuusviranomaisen valvonnan lisäksi omavalvontaa ohjaavat Hesburgerin omat korkeat laatutavoitteet.