04.02.2021

Hese-kisat järjestetään tänä vuonna etäkisoina

Suomen Urheiluliiton (SUL) ja Hesburgerin H-hetki -koululiikuntaohjelmaan kuuluvat Hese-kisat tuovat tänä keväänä kouluihin liikunnan riemua aivan uudella konseptilla. Viides- ja kuudesluokkalaisten valtakunnallinen kouluyleisurheilukilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa etänä.

Hese-kisojen lajit ovat tuttuja aiemmilta vuosilta: vauhditon pituushyppy, junnukeihäs, sukkulaviesti 12 x 60 metriä ja 12 x 400 metrin viesti.

Hese-kisat käynnistyvät piirikisoilla, joihin on ilmoittauduttava 31. maaliskuuta mennessä.

– Jokainen piirikisaan ilmoittautunut luokka saa tarkat kilpailuohjeet sähköpostilla 8. huhtikuuta mennessä. Sen jälkeen oppilaat tekevät kilpailusuorituksensakoulun omissa tiloissa tai ulkona. Kisatulokset toimitetaan valtakunnalliseen tulospalveluun 12.4. ja 7.5 välisenä aikana, sanoo SUL:in nuorisopäällikkö Piia Jäntti.

– Koko luokka voi tehdä kilpailusuoritukset, mutta vain 12 parasta tulosta lasketaan luokan kokonaissaldoon. Säännöissä on myös huomioitu se, että pistelaskussa käytetään tasapuolisesti tyttöjen ja poikien tekemiä tuloksia.

Jokaisen piirin kolme parasta luokkaa palkitaan tuotepalkinnoin, ja kunkin piirin paras luokka etenee finaaliin.

Etäfinaali kilpaillaan kotikentillä yhtä aikaa

Myös Hese-kisat huipentava finaali kilpaillaan tänä vuonna etänä. Finaali järjestetään tiistaina 18. toukokuuta.

– Piirikisoissa luokilla on vajaa kuukausi aikaa suorittaa kilpailu. Finaalissa jokainen finalistiluokka aloittaa kilpailun samaan aikaan kello 10, vaikka kaikki kilpailevatkin omalla kotikentällään, Jäntti kertoo.

– Näin saamme kisoihin edelleen ison kisafinaalin tuntua.

Jäntti muistuttaa, että Hese-piirikisoja kannattaa hyödyntää useammalla liikuntatunnilla.

– Lajeja ei sääntöjen mukaan tarvitse suorittaa yhdellä ja samalla liikuntatunnilla. Ne voi jakaa useammalle tunnille ja valita sitten parhaat tulokset. Lajeja kannattaa myös harjoitella, jotta ne luistavat kilpailussa, Jäntti sanoo.

– Asiantuntija-apukin on sallittua ja suositeltavaa. Paikallisen yleisurheiluseuran ohjaaja käy varmasti mielellään antamassa treeni- ja tekniikkavinkkejä sekä lainaa urheiluvälineitä.

Haussa parhaat fiiliskuvat ja videot

Hese-kisojen henkeen on aina kuulunut koko luokan raikuva kannustus. Jotta kisafiilis syntyy myös etäkisoissa, piirikisojen ja finaalin yhteydessä käydään erillinen mittelö sosiaalisessa mediassa. Piirikisoissa luokka osallistuu siihen julkaisemalla koulun Instagram-tilillä kuvia ja videoita lajien harjoittelusta sekä kilpailuista, ja liittää julkaisuihin seuraavat aihetunnisteet: #hesekisat ja #etähesekisat sekä viittaa Hesburgerin ja SUL:n nuorisoyleisurheilun tileihin @hesburgerfin ja @nuorisoyleisurheilu.

– Viisi parhaaksi valittua päivitystä palkitaan, Jäntti lupaa.

Yhtäaikaisesti eri paikkakunnilla kilpailtavan finaalin aikana sosiaalisessa mediassa mitellään puolestaan parhaan kannustajakoulun tittelistä.  Parhaiten joukkuettaan kannustanut luokka saa niin ikään palkinnon saavutuksestaan.

IImoittautuminen Hese-kisoihin tapahtuu 31.3.2021 mennessä yleisurheilurekisteri.fi -sivuston kautta palvelutunnuksella HESE2021.

 

Lisätiedot
Nuorisopäällikkö Piia Jäntti, Suomen Urheiluliitto
p. 050 470 2622, piia.jantti@sul.fi